Bränneri & Vingård

Öländskt vin och destillat

Vår restaurangverksamhet är stängd för säsongen. Tack till alla er som besökt oss under året! På återseende till våren/sommaren 2020.

Wannborgas historia
Wannborga vingård etablerades i början på 2000-talet av makarna Ingrid och Gunnar Dahlberg med familj. Hösten 2016 såldes bolaget till paret Camilla Skogsberg och Jan Suominen som i dag driver vingården.

Sedan mitten av 1980-talet hade man bedrivit jordbruk med inriktning på lammproduktion på gården nära Köpingsvik, nio kilometer norr om Borgholm. År 1999 när det blev tillåtet att odla vindruvor kommersiellt i Sverige, föddes idén om en egen vingård på Öland, men det tog sex år att få alla bitar på plats. De första vinplantorna sattes i jorden 2002. Först 2005 kunde man skörda den första omgången vindruvor. I dag utgör vingården ca 2,5 ha odlad mark med ca 5000 vinstockar. Från början planterades 40 olika druvsorter anpassade för kallt klimat, i dag återstår ett tiotal sorter. Bland de blå druvsorterna utgör Rondo den största delen men här växer också Leon millot, Regent, Frühburgunder och Cabernet cortis. Bland de gröna sorterna har vi främst Solaris, men också Orion, Merzling, Phoenix och Seyval blance. Wannborga producerar både vitt och rött vin samt rosévin och starkvin av portvinskaraktär. Man beräknar att varje vinstock ger 1 flaska färdigt vin per år när alla plantor är i full produktion. Vinerna vinifieras i vårt eget vineri och lagras sedan på ståltankar och/eller ekfat av varierande ursprung innan vinerna buteljeras och förflyttas till vinkällaren. År 2012 utsågs Wannborga Bränneri och vingård till Sveriges bästa vingård tack vare sin höga kvalité på vinerna.

År 2006 installerades den specialdesignade destillationsapparaten. Huvudkonstruktionen är en kopparpottstill med lökkupol som är handgjord och har 4 bottnar. Kapaciteten på pannan är 150 l. Destillatorn är tillverkad av Kothe Industri som är kända för sin höga kvalitet och utvecklade elektronik samt avancerade inställningsmöjligheter, vilket ger brännmästaren unika möjligheter att styra och utveckla dryckerna. De flesta typer av destillat går att framställa med mycket goda resultat. Första destillatet som togs fram baserades på pressrester från vinproduktionen, sk Druvdigestif (grappa), varav en del har lagrats på fat. Sedan följde ”Äpple” (calvados), ”Brandy” samt några olika snapsvarianter med druvsprit som utgångspunkt.

Första Whiskyn tillverkades 2007 och var den första svenska Whiskyn efter Mackmyra. Slutligen har Gin och Vodka utvecklats främst för export. På senare år har fokus legat på Gin och Whisky, medan övriga sorter tillverkats i mycket liten skala som profilprodukter. Många meriterande priser och utmärkelser har erhållits genom åren bl.a utsågs Wannborga bränneri och vingård till ”Destilliry of the year 2012” när Wannborga Ö Vodka kammade hem Guld och Wannborga Ö gin ”Outstanding silver” i New York Internationall Spirits Competition.

Vart kan man handla Wannborgas drycker?
Det går tyvärr inte att köpa med sig våra viner (eller destillat) direkt från gården och så länge gårdsförsäljning av alkohol inte är tillåten i Sverige så har vi heller ingen gårdsbutik. Våra viner och destillat går endast att inhandla på Systembolaget, antingen från de lokala Systembolagen på Öland och i Kalmar alternativt beställas till valfritt Systembolag i Sverige. Men det går alldeles utmärkt att handla med sig en flaska av vår egen äppelmust, lokal ölandshonung, bordssåser och rostiga inredningsdetaljer designade av Christina Prütz från I&I i Böda i vår restaurang.

Guidad tur
Är du intresserad av att få se hur en äkta svensk vingård ser ut och vill veta mer om hur saker och ting går till på en vingård? Givetvis erbjuder vi guidade turer av vingården, där vi går igenom hur det årliga arbetet går till från vinterbeskärning fram till färdigt vin. Efter att vi har strosat igenom själva vingården så tar vi en titt in i vineriet/bränneriet. Där får man se hur det ser ut där vi framställer våra viner och destillat. Här är det dock ”se men inte röra” som gäller, men tänk om man vill smaka lite då? Efter att man har fått reda på hur saker och ting fungerar på vår vingård, så blir man kanske nyfiken på hur resultatet smakar. Då kan man avrunda guideturen med en smakprovning i restaurangen där man har möjlighet att testa våra olika viner samt destillerade drycker.

En guidetur tar ca 1,5-2 timmar och kostar 200 kr/p.
Smakprovning kostar 40 kr/glas (4 cl vin, 2 cl starksprit).

Är ni en grupp om minst 8 personer så går det att boka en visningstid genom att maila info@wannborga.se eller ringa till 0708282928.

Här finner ni våra drycker hos Systembolaget

info@wannborga.se
Övra Vannborga by 11
387 96 Köpingsvik
Sweden

20 år eller äldre?

Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker.