Bränneri & Vingård

Öländskt vin och destillat

GUIDAD VISNING/VINGÅRDSBESÖK

Vi arrangerar guidade visningar av vingård/bränneri samt efterföljande provsmakningar av gårdens egenproducerade drycker sommartid mellan vecka 26-33. Åldersgräns för provsmakning 18 år.
Övrig tid spenderar vi genom vingårdsarbete, att leverera drycker till våra kunder, bokföring, att städa uthyrningshus och att vara tillsammans med våra tre små barn.

Tillgängliga datum
Vecka 32: 9/8 kl 15:00, 10/8 kl 15:00
Vecka 33: 15/8 OBS! kl 14:00 Ej drop-inöppet i restaurangen

OBS! Drop-inöppet för provning i restaurangen mellan kl 13:00-15:00 samma dagar som våra ordinarie vingårdsturer /ej den 15/8). Du kan då prova valfria drycker ur vårt eget sortiment. Vi erbjuder smörrebröd med asiatiska smaker, ost- och charktallrik med lokala delikatesser, kaffe, gårdens egen must och glass.

PRISER, TIDER, BOKNING

För att anmäla dig till någon av de tillgängliga tiderna, skicka ett mail till: info@wannborga.se
Ange följande:
Ditt namn
Telefonnummer
Aktuellt datum
Antal guidetur
Antal vinprovning
Antal destillatprovning
Antal ost- och charktallrik 105 kr/p
Först när du har fått en bekräftelse i retur har du bokade platser till den angivna dagen. För priser och upplägg se nedan!

Betalning och samling sker vid vår restaurang.
Adress: Övra Vannborga by 6.

* Kombinerad guidetur inklusive efterföljande provsmakning av fyra viner alternativt fyra destillat kostar 390 kr/p. Besöket tar totalt ca 3 timmar.
* Pris endast guidetur exklusive provsmakning kostar 200 kr/p och tar ca 1,5 timme.
* Endast provsmakningspaket utan vingårdsvisning avseende fyra viner eller fyra destillat kostar 290 kr/p. Provningen tar ca 1,5 timmar och startar efter avslutad visning, ca kl 16:40.
Önskar du lägga till dubbla provpaket, dvs fyra viner och fyra destillat tillkommer 190 kr/p.

OBS! Denna sommar erbjuder vi tyvärr ingen matservering i vår restaurang. Enbart öppet för provsmakning av våra egenproducerade drycker samt lättare tilltugg. Du kan lägga till en ost- och charktallrik med lokala delikatesser till din provning – förbeställes!

Hur en visning går till
Efter den ca 600 m långa promenaden upp till vingården berättar Jan om hur det årliga arbetet går till från vinterbeskärning fram till färdigt vin. Efter att du har strosat igenom vingården en stund medan Janne berättat om produktionen så rör vi oss tillbaka mot gården och vineriet. Där tar vi en titt in i fatlagret där de ädla dryckerna ligger och gottar till sig för framtida njutning. Därefter får du se själva produktionslokalen vineriet /gårdsbränneriet där vi framställer våra viner och destillat. Här är det dock ”se men inte röra” som gäller, men tänk om man vill smaka lite då? Efter att du har fått reda på hur saker och ting fungerar på vår vingård blir du kanske nyfiken på att smaka av resultatet. Då kan du avrunda guideturen med en provsmakning i restaurangen där du har möjlighet att testa våra olika viner och/eller destillerade drycker.

Bra att tänka på: Kom i tid! Ät en stadig måltid innan du kommer! Samling och förbetalning sker vid vår restaurang. Vi rekommenderar kläder efter väder, bekväma skor och eventuellt paraply.
Meddela oss per telefon snarast möjligt utifall att du får förhinder: 0707784838

I Sverige kan du som privatperson inte handla med dig en flaska vin hem i samband med ditt besök hos oss. Vi hänvisar dig som kund till något av de lokala Systembolagen.

Att boka privat visningstid eller provning under lågsäsong
Vingården är inte öppen för spontanbesök. För att besöka oss behöver du förboka en guidad visning. Årligen mellan vecka 26-32 och vecka 39 erbjuder vi fasta tider för visningar av vingård/bränneri samt efterföljande provsmakning av gårdens egenproducerade drycker i den sommaröppna restaurangen endast för föranmälda deltagare.

Är ni en grupp om minst 10 personer som vill komma till oss under lågsäsong är det möjligt att boka en privat visningstid och/eller provning. Välkommen att maila oss din förfrågan till info@wannborga.se. Vi undviker dock att ta emot bokningar som sker samtidigt som vår skördeperiod, vilken vanligtvis infaller någon gång från mitten av september fram till mitten av oktober. Småbarnsliv toppat med coronapandemi gör det knepigt för oss att ta emot bokningar under kvällar och helger även denna säsong. Men du är alltid välkommen att skicka oss din förfrågan så undersöker vi möjligheten.

Vart kan man handla Wannborgas drycker?
Det går tyvärr inte att köpa med sig våra viner (eller destillat) direkt från gården och så länge gårdsförsäljning av alkohol inte är tillåten i Sverige så har vi heller ingen gårdsbutik. Våra viner och destillat går endast att inhandla på Systembolaget, antingen från de lokala Systembolagen på Öland och i Kalmar alternativt beställas till valfritt Systembolag i Sverige. Men det går alldeles utmärkt att handla med sig en flaska saft, en burk lokal ölandshonung, bordssåser och rostiga inredningsdetaljer designade av Christina Prütz från I&I i Böda i vår restaurang.

Här finner du våra drycker hos Systembolaget

Wannborgas historia
Wannborga Vingård etablerades i början på 2000-talet av makarna Ingrid och Gunnar Dahlberg med familj. Hösten 2016 såldes bolaget till paret Camilla Skogsberg och Jan Suominen som nu driver vingården. Till vår hjälp anlitar vi den spanske oenologen Daniel Barrio Lundh som varit delaktig i produktionen av Wannborgas viner sedan 2011. Daniel vägleder oss genom vinmakandets spännande och utmanande värld.

Sedan mitten av 1980-talet hade man bedrivit jordbruk med inriktning på lammproduktion på gården nära Köpingsvik, nio kilometer norr om Borgholm. År 1999 när det blev tillåtet att odla vindruvor kommersiellt i Sverige, föddes idén om en egen vingård på Öland, men det tog sex år att få alla bitar på plats. De första vinplantorna sattes i jorden 2002. Först 2005 kunde man skörda den första omgången vindruvor. I dag utgör vingården ca 2 ha odlad mark med ca 3800 vinstockar. Från början planterades 40 olika druvsorter anpassade för kallt klimat, i dag återstår ett tiotal sorter. Bland de blå druvsorterna utgör Rondo den största delen men här växer också Leon millot, Regent, Frühburgunder och Cabernet cortis. Bland de gröna sorterna odlas främst Solaris, men också Orion, Merzling, Phoenix och Seyval blanc. Wannborga producerar både vitt och rött vin samt rosévin och sherryliknande starkvin. Man beräknar att varje vinstock ger 1 flaska färdigt vin per år när alla plantor är i full produktion. Vinerna vinifieras i vårt eget vineri och lagras sedan på ståltankar och/eller ekfat av varierande ursprung innan vinerna buteljeras och förflyttas till vinkällaren. År 2012 utsågs Wannborga Bränneri och vingård till Sveriges bästa vingård tack vare sin höga kvalité på vinerna.

År 2006 installerades den specialdesignade destillationsapparaten. Huvudkonstruktionen är en kopparpottstill med lökkupol som är handgjord och har 4 bottnar. Kapaciteten på pannan är 150 l. Destillatorn är tillverkad av Kothe Industri som är kända för sin höga kvalitet och utvecklade elektronik samt avancerade inställningsmöjligheter, vilket ger brännmästaren unika möjligheter att styra och utveckla dryckerna. De flesta typer av destillat går att framställa med mycket goda resultat. Första destillatet som togs fram baserades på pressrester från vinproduktionen, sk Druvdigestif (grappa), varav en del har lagrats på fat. Sedan följde ”Äpple” (calvados), ”Brandy” samt några olika snapsvarianter med druvsprit som utgångspunkt.

Första Whiskyn tillverkades 2007 och var den första svenska Whiskyn efter Mackmyra. Slutligen har Gin och Vodka utvecklats främst för export. På senare år har fokus legat på Gin och Whisky, medan övriga sorter tillverkats i mycket liten skala som profilprodukter. Många meriterande priser och utmärkelser har erhållits genom åren bl.a utsågs Wannborga bränneri och vingård till ”Destilliry of the year 2012” när Wannborga Ö Vodka kammade hem Guld och Wannborga Ö gin ”Outstanding silver” i New York Internationall Spirits Competition.

 

info@wannborga.se
Övra Vannborga by 11
387 96 Köpingsvik
Sweden

20 år eller äldre?

Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker.