Bränneri & Vingård

Öländskt vin och destillat

Guidad tur/Vingårdsvisning

Vingården är inte öppen för spontanbesök. För att besöka oss behöver du förboka en guidad visning.
En guidetur tar ca 1,5 timme och kostar 200 kr/p.
Smakprovning paket fyra viner eller fyra destillat kostar 160 kr/p och tar ca 1,5 timme.
I Sverige kan du som privatperson inte köpa viner hos oss. Våra drycker går endast att inhandla på Systembolaget.

I dag lördagen den 26/9 har vi fullt till vår vingårdsvisning, men du är välkommen till vår restaurang om du är nyfiken på våra drycker. Du kan prova våra viner och destillat såsom vodka, gin, brandy, apple brandy, lagrad eller icke lagrad druvrestsprit. Öppet mellan kl 12:00-19:00. För att se dagens matutbud, se fliken “Restaurang”.
Önskar du boka bord, vänligen ring: 0708289428!

Välkommen!

Självklart följer vi myndigheternas riktlinjer och lägger extra fokus på hygien och säkerhet i dessa tider. Känner du dig inte kry ska du avstå från att besöka oss.

Hur går en visning till
Efter den ca 600 m långa promenaden upp till vingården berättar Jan om hur det årliga arbetet går till från vinterbeskärning fram till färdigt vin. Efter att vi har strosat igenom vingården en stund medan Janne har berättat om produktionen så rör vi oss tillbaka mot gården och vineriet. Där tar vi en titt in i fatlagret  där de ädla dryckerna ligger och gottar till sig för framtida njutning. Därefter får du se själva produktionslokalen vineriet /gårdsbränneriet där vi framställer våra viner och destillat. Här är det dock ”se men inte röra” som gäller, men tänk om man vill smaka lite då? Efter att du har fått reda på hur saker och ting fungerar på vår vingård blir du kanske nyfiken på att smaka av resultatet. Då kan du avrunda guideturen med en smakprovning i restaurangen där du har möjlighet att testa våra olika viner och/eller destillerade drycker.

Att boka privat visningstid eller provning utöver ordinarie öppettider
Är ni en grupp om minst 10 personer som vill komma till oss så går det att boka en privat visningstid och/eller provning under lågsäsong genom att maila info@wannborga.se eller ringa till 0708282928. Vi undviker dock att ta emot bokningar som sker samtidigt som vår skördeperiod, vilken vanligtvis infaller någon gång från mitten av september fram till mitten av oktober. Toppat med coronapandemi i kombination med tre småbarn, varav en bebis har vi extra knepigt att ta emot bokningar under kvällar och helger denna säsong. Men du är alltid välkommen att skicka oss din förfrågan så undersöker vi möjligheten.

Vart kan man handla Wannborgas drycker?
Det går tyvärr inte att köpa med sig våra viner (eller destillat) direkt från gården och så länge gårdsförsäljning av alkohol inte är tillåten i Sverige så har vi heller ingen gårdsbutik. Våra viner och destillat går endast att inhandla på Systembolaget, antingen från de lokala Systembolagen på Öland och i Kalmar alternativt beställas till valfritt Systembolag i Sverige. Men det går alldeles utmärkt att handla med sig en burk lokal ölandshonung, bordssåser och rostiga inredningsdetaljer designade av Christina Prütz från I&I i Böda i vår restaurang.

Här finner ni våra drycker hos Systembolaget

Wannborgas historia
Wannborga Vingård etablerades i början på 2000-talet av makarna Ingrid och Gunnar Dahlberg med familj. Hösten 2016 såldes bolaget till paret Camilla Skogsberg och Jan Suominen som nu driver vingården. Till vår hjälp anlitar vi den spanske oenologen Daniel Barrio Lundh som varit delaktig i produktionen av Wannborgas viner sedan 2011. Daniel vägleder oss genom vinmakandets spännande och utmanande värld.

Sedan mitten av 1980-talet hade man bedrivit jordbruk med inriktning på lammproduktion på gården nära Köpingsvik, nio kilometer norr om Borgholm. År 1999 när det blev tillåtet att odla vindruvor kommersiellt i Sverige, föddes idén om en egen vingård på Öland, men det tog sex år att få alla bitar på plats. De första vinplantorna sattes i jorden 2002. Först 2005 kunde man skörda den första omgången vindruvor. I dag utgör vingården ca 2 ha odlad mark med ca 3800 vinstockar. Från början planterades 40 olika druvsorter anpassade för kallt klimat, i dag återstår ett tiotal sorter. Bland de blå druvsorterna utgör Rondo den största delen men här växer också Leon millot, Regent, Frühburgunder och Cabernet cortis. Bland de gröna sorterna odlas främst Solaris, men också Orion, Merzling, Phoenix och Seyval blanc. Wannborga producerar både vitt och rött vin samt rosévin och sherryliknande starkvin. Man beräknar att varje vinstock ger 1 flaska färdigt vin per år när alla plantor är i full produktion. Vinerna vinifieras i vårt eget vineri och lagras sedan på ståltankar och/eller ekfat av varierande ursprung innan vinerna buteljeras och förflyttas till vinkällaren. År 2012 utsågs Wannborga Bränneri och vingård till Sveriges bästa vingård tack vare sin höga kvalité på vinerna.

År 2006 installerades den specialdesignade destillationsapparaten. Huvudkonstruktionen är en kopparpottstill med lökkupol som är handgjord och har 4 bottnar. Kapaciteten på pannan är 150 l. Destillatorn är tillverkad av Kothe Industri som är kända för sin höga kvalitet och utvecklade elektronik samt avancerade inställningsmöjligheter, vilket ger brännmästaren unika möjligheter att styra och utveckla dryckerna. De flesta typer av destillat går att framställa med mycket goda resultat. Första destillatet som togs fram baserades på pressrester från vinproduktionen, sk Druvdigestif (grappa), varav en del har lagrats på fat. Sedan följde ”Äpple” (calvados), ”Brandy” samt några olika snapsvarianter med druvsprit som utgångspunkt.

Första Whiskyn tillverkades 2007 och var den första svenska Whiskyn efter Mackmyra. Slutligen har Gin och Vodka utvecklats främst för export. På senare år har fokus legat på Gin och Whisky, medan övriga sorter tillverkats i mycket liten skala som profilprodukter. Många meriterande priser och utmärkelser har erhållits genom åren bl.a utsågs Wannborga bränneri och vingård till ”Destilliry of the year 2012” när Wannborga Ö Vodka kammade hem Guld och Wannborga Ö gin ”Outstanding silver” i New York Internationall Spirits Competition.

 

info@wannborga.se
Övra Vannborga by 11
387 96 Köpingsvik
Sweden

20 år eller äldre?

Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker.